Trápení Babičky Barbušky se zkaženými zuby

13. 11. 2018

Kočičí přátelé, ráda bych Vám já, Babička Barbuška - Matka pluku, povyprávěla o sobě a svých kamarádech a jejich trápení se špatnými zoubky. Do depozita v Jílovém jsem však přišla jako Bardotka a jak šel čas, začala mi teta Zdena říkat Babička Barbuška. Je mi totiž už 17  let.

Většinou všechno začíná špatným jídlem a špatnou péčí či vlastně žádnou péčí o kočičku. Zuby i dásně trpí, usazuje se zubní kámen, dásně krvácejí a hnisají. Některé zoubky se zkazí, jiné se ulomí či  vypadnou, často se vytvoří i absces. Kočička nemůže pořádně jíst protože má bolesti. Zdravotní stav se zhoršuje, kočička hubne, sliní, přestává pečovat o svou srst, protože i to jí bolí. Vzniká permanentní zánět v těle, a když se problém v tlamičce neřeší, dochází často k selhání ledvin. Mě, Babičce Barbušce, jako jediné v našem depozitu, všechny zoubky vypadali postupně sami. Ovšem většina kočiček to štěstí nemá a musí jim pomoci od bolavých zoubků bílopláštík (veterinář). Na problém se zuby se totiž většinou přijde pozdě a už se nedá dělat nic jiného než je všechny vytrhat. Určitě se tohoto, na první pohled, drastického zákroku nemusíte bát ani Vy kočičáci, ani Váš personál. Nejprve půjdete tedy k bílopláštíkovi, který Vám udělá tzv. předoperační vyšetření, tj. odebere krev, poslechne srdíčko, podívá se do tlamičky a prostě celého kočičáka vyšetří, jestli nemá ještě nějakou jinou nemoc. Naše hodná paní veterinářka provádí extrakci zubů v šetrné inhalační anestezii. Jelikož bývají zoubky v opravdu strašném stavu, odstraňují se většinou všechny.  Pokud by se v pusince nechaly např. 4 zuby, tak to kočičce nepomůže a navíc by jí čekal během pár měsíců či roku, další zákrok a tím pádem další narkóza. Všichni moji chlupatí kamarádi operační zákrok zvládli na „jedničku“. Hned druhý den jedli konzervičku a další den už i granulky a masíčko. A co je hlavní……… nic je už nebolí. Zase jsou veselí, hraví a konečně mohou baštit jak o závod. Většina mých kamarádů po odstranění zkažených zoubků přibere i nějaké to kilíčko.  Vy kočičáci se jen musíte smířit s tím, že prostě s lovením myší a ptáčku je konec. Sice myšku či ptáčka chytíte, ale neublížíte mu. A za život bez bolesti to stojí.  

Za poslední rok bylo u nás v depozitu pomoženo od bolesti mnoha mým kočičím spolubydlícím. Většinou už to jsou starší kožíšci, ale i tak si život ještě užívají.

A proto já Babička Barbuška vzkazuji všemu personálu sloužícímu nám kočičkám

„nebojte se tohoto zákroku, i bez zubů žijeme plnohodnotný kočičí život a vlastně  

   ho s nášíme lépe než Vy lidé“.

 

Pokud si nevíte rady, můžeme Vám doporučit MVDr. Lucii Veselou, ona Vám ráda poradí a všechno vysvětli.

A na závěr tímto moc děkujeme paní doktorce Lucii Veselé za výbornou péči o naše kočičáky.

 

A tady jsou všichni naši bezzoubci, vč. faktur za operaci a fotky:

 

Já Babička Barbuška , 17 let

 

 Jonášek – 3 roky, velmi plachý

 

 

Prcek – 10 let, Prcek je ve skutečnosti 8 kg obřík

 

 Žežulka – 2,5 roku, želvinka Žežulka je velmi plachá a nechce se fotit

 Zuzanečka –11 let

Ládíček – 4 roky

 Julinka- 13 let

 Mařenka – 15 let

  Štefánek – 13 let

 

 Miky Piháček – 11 let

 Lukášek Zrzína – 11 let

 

 

 Martínek –7 let

 Pavlík – 6 let

 Mášík – 10 let

Michalka- 10 let

Míša – 13 let

 Pan Hubert –17 let

 

 Lukášek – 12 let

 

 

Žofík – 10 let

 

 

 

Matýsek Žížalka – 13 let

 

 

 

O.S. Zachran kočku
Copyright © 2014 Lucie Přidalová