Příběh kocourka Šípka

2. 8. 2014

Možná Vás při přečtení názvu tohoto povídání napadlo: "To je ale divné jméno pro kocourka. Šípek..." Po dočtení už se ale asi jménu podivovat nebudete...

Mladý, cca 1 rok starý mouratý kocourek byl nalezen v Mníšku pod Brdy v kritickém stavu. Tělíčko kocourka bylo prostřeleno dlouhým šípem. Nevím, kolik strážných andělů muselo nad kocourkem stát, ale měl obrovské štěstí, neboť se ho ujali policisté z Městské policie a dovezli ho na ošetření na veterinární kliniku na Zbraslavi.

Nebyla to vůbec lehká práce, kocourek ač vážně zraněný, byl k smrti vyděšený a v takových chvílích dokáže zvířátko z toho obrovského množství strachu vyvinout neuvěřitelnou sílu.

Na klinice byl kocourkovi šíp vyjmut a musel být několik dní hospitalizován, neboť to vážnost jeho zdravotního stavu vyžadovala. V okolí rány již byla nakladena muší vajíčka, kocourek tak musel být zraněn den před tím, něž byl nalezen. Cituji z lékařské zprávy: "Podkožný emfyzém po obou stranách hrudníku, zhmoždění plic, podkožní svaly v okolí rány charakter vařeného masa, v dalších dnech nekrotizující tkáň, výpotek z ran."

Poté, co byl kocourek propuštěn z kliniky na Zbraslavi, byl převezen k nám do depozita v Jílovém a zůstává v naší péči. Je to prostě náš Šípeček. Rány na těle se pozvolna hojí, Šípek baští o sto šest, ale rány na duši zůstávají hluboké. Šípek je velice nedůvěřivý k člověku, co zažil, ho velmi poznamenalo. Je potřeba dotáhnout léčbu do konce a poté uvidíme. Pokud bude Šípek zcela fit avšak zůstane takto plachý, tak si bude moci vyběhnout na zahrádku - v depozitu je pro plaché kočenky krásné zázemí - polystyrenové boudičky, klidné a bezpečné prostředí - žádná silnice, žádní zlí lidé v okolí, k tomu samozřejmě pravidelná kvalitní strava. Pro plaché kočičky je toto nejlepší řešení, pokud jsou zdravotně v pořádku, některé z nich se v průběhu času i tímto způsobem hezky ochočí - při krmení se pomalu sbližují s lidmi a dělají pokroky. Ale to je všechno ještě před námi, zatím je hlavní, aby se Šípek zcela uzdravil, věřte, že je to bojovníček a dělá maximum.

Rádi bychom na tomto místě poděkovali Městskému úřadu v Mníšku pod Brdy, který uhradil ošetření a hospitalizaci Šípka. Máme upřímnou radost z toho, že čím dál více měst a obcí si uvědomuje nutnost pomoci opuštěným zvířátkům a město Mníšek je v tomto velkým příkladem. Děkujeme i pánům od policie, kteří byli nedílnou součástí záchranné akce!!!

A ještě jedno zamyšlení závěrem - také někdy přemýšlíte o tom, co znamená lidskost? Být lidský, chovat se lidsky... mělo by to být něco, co je již dle základnu slova vlastní pouze nám, lidem. Něco pozitivního, dobrého, něco, co nás odlišuje od ostatních živých tvorů. Realita je ovšem jiná, zdaleka ne všichni lidé jsou lidští, i když se obě slova zdají propojená. Ten, kdo takto ublížil Šípkovi, lidský nebyl, i když to byl zjevně člověk...

 

O.S. Zachran kočku
Copyright © 2014 Lucie Přidalová